3.1.10

Memorabilia

........................

Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2000 την έβγαλα καθισμένος σ' ένα παγκάκι κάτω από ένα δέντρο που το φωνάζαμε Μανώλη και που βρίσκεται σε καίριο σημείο της πόλης. Θυμάμαι -σα να'ταν χθες- τη γαλάζια ζακέτα με τα χαλαρά κουμπιά που δεν μου άφηναν κανένα περιθώριο επιλογής παρά να τα πειράζω. Πίστευα ότι ήμουν ερωτευμένος αλλά μετά κατέληξα σ' ένα πάρτυ όπου κάποιος με πυκνά μαλλιά έπαιζε πιάνο και στον τοίχο ήταν καδραρισμένη η ελληνική σημαία. Κάπου έχασα τον έρωτα αλλά διατηρούσα ακόμη την αισιοδοξία των χαζών και των εφήβων.
***
Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2010 ανακάλυψα με έκπληξη ότι μπορούσα να θυμηθώ τι έκανα την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2000. Ακόμα πίστευα ότι ήμουν ερωτευμένος με κάποιον/ κάτι αλλά στην οθόνη έπαιζε το "Millenium Mambo" του Hou Hsiao Hsien που με δίχαζε γενικά και προσπαθούσα σιωπηρά να καταπνίξω την ανησυχία μου για το μέλλον της Κι Σου. Στον τοίχο δεν υπήρχε κάποιο κάδρο παρά μόνο το προσχέδιο μιας ανόητης αισιοδοξίας, σχεδόν παιδικής. Για την οποία δεν μετανιώνω καθόλου.
***
Κάπως έτσι πέρασε η τελευταία δεκαετία, υποθέτω. Αν και ο Hou Hsiao Hsien παραμένει αμφιλεγόμενος.

"Είσ' ένας σκώπτης, Σωκράτη" είπε ο Αγάθωνας. "Αλλ' ας είναι. Αυτό θα το κανονίσουμε δικαστικά τώρα μετά από λίγο εγώ και συ, ό,τι αφορά την πνευματική υπεροχή, με δικαστή τον Διόνυσο. Τώρα κοίταξε πρώτα να δειπνήσεις". (Πλάτωνος, "Συμπόσιον")
*pics